Фото без опису

Щорічно 7 липня відзначається професійне свято працівників природно-заповідної справи. Це день всіх і кожного, хто прагне зберігати навколишнє оточуюче середовище і для кого це перетворилося на справу всього життя. В нашій громаді – це працівники національного природного парку «Дворічанський».

Дворічанщина – одне із наймальовничіших місць Харківської області. Незабутнє враження справляють крейдяні та вкриті степом схили. Особове місце займає річка Оскіл, з її величезним рекреаційним потенціалом. Ліси й лісопосадки займають 15335,17 га, що складає 13,8 % території громади. Флора і фауна налічує 107 видів рослин та 270 видів тварин, які занесено до офіційних охоронних переліків різного рівня, від українських до світових.

На Дворічанщині 15 об’єктів природно-заповідного фонду: національний природний парк «Дворічанський», 13 заказників місцевого значення (8 - ботанічних і 5 - ентомологічних) та 1 ботанічна пам'ятка природи. Площа територій природно-заповідного фонду  становить 3537,2 га (3,18% від загальної площі громади). В громаді  було розроблено туристичні маршрути «Мечніківські трави» та «Шляхами пращурів Дворічанщини». Співробітниками Дворічанського національного парку прокладено дві екскурсійні екологічні стежки, що знайомлять з ландшафтами, особливостями рельєфу, рослинним і тваринним світом парку.

На жаль, це все поки в минулому. У зонах бойових дій, окупації та гуманітарної кризи опинилися і люди, і будинки, і  заповідні території та об’єкти. Після завершення бойових дій маємо спрямовати зусилля і на збереження найцінніших природних екосистем чи об’єктів та відновлення порушеної війною критичної інфраструктури природо-заповідних територій. Багато роботи чекає на громаду і на фахівців природно-заповідної справи.

Вітаємо з професійним святом і бажаємо здоров’я, вагомих результатів діяльності задля збереження природної краси нашої Батьківщини.

Збережемо природу – збережемо Україну!


Фото без опису