Фото без опису

ДЕРЖАВНЕ  ПІДПРИЄМСТВО "УКРХІМТРАНСАМІАК"

ПРИДНІПРОВСЬКЕ  УПРАВЛІННЯ  МАГІСТРАЛЬНОГО  АМІАКОПРОВОДУ

ПАМ'ЯТКА

БЕЗПЕКИ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ, ЩО ПРОЖИВАЄ ПОБЛИЗУ АМІАКОПРОВОДУ

На території Вашого району проходить діючий аміакопровід, забезпечуючий сільськогосподарські виробництва найефективнішими мінеральними добривами.

Аміакопровід — сучасна, високонадійна споруда, яка забезпечена досконалими прибо­рами автоматики, що забезпечують його безаварійну та безпечну роботу. Однак від Вас багато в чому залежить збереження та надійність цих споруд та, як наслідок, безпека всього населення району. Порушення правил безпеки при проведенні сільськогосподарчіх та земляних робіт поблизу аміакопроводу може привести до розгерметизації трубопроводу, витіку аміаку та, як наслідок, тя­жкими отруєннями та хімічними опіками.

Щоб цього не сталося, необхідно знати та виконувати наступне:

В охоронній зоні аміакопроводу (1000 метрів у кожну сторону від його осі) забороняється:

  • виконувати будь які земляні роботи, за виключенням пахоти, без узгодження з адміністрацією амікопроводу;
  • будувати будь які будови та споруди, влаштовувати дачні ділянки, колективні сади, місця
    масового відпочінку людей, розташовувати польові стани, загони для худоби, розміщувати пересувні та стаціонарні пасіки;
  • влаштовувати зберігання сіна та соломи, споруджувати огорожу для відокремлення земельних ділянок, лісовии масивів, садів, виноградників;
  • розводити  полум'я  та  розташовувати  відкриті  та  закриті  джерела  полум'я.

Ні в якому разі не можна проникати на територію наземних споруд аміакопроводу, доторкатися, пошкоджати їх.

Не дозволяйте дітям грати поблизу аміакопроводу.

 

ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО ДЛЯ ЖИТТЯ!

При атмосферному тиску та кімнатній температурі аміак — безбарвний газ з різким подразнюючим запахом нашатирного спирту. У рідкому та газоподібному стані він подразнюючи діє на дихальні шляхи, слизові оболонки та шкіру.

Почувши повідомлення про аварію, або почувши запах нашатирного спирту, необхідно сховатися у будинку, щільно зачинивши вікна та кватирки, вимкнути нагрівальні прилади, газ, загасити полум'я в печах, завісити вікна та двері вологою тканиною, одягти дітей та бути готовими по сигналу ЦО, якщо в цьому виникне необхідність, покинути загазовану зону.

Час від подачі сигналу до приходу зараженого повітря вкрай обмежений. Команду на вихід з загазованої зони надають представники органів місцевої влади. Виходити слід в напрямку, перпендикулярному руху повітряітру) бажано на піднесену, добре провітрювану ділянку місцевості.

При виході з зони зараження для захисту органів дихання потрібно  використовувати змочену у воді тканину, хутро або вату, що значно знижує кількість аміаку, що вдихається.

Після виходу з загазованої зони слід вдихати свіже повітря, теплі водяні пари (найкраще з добавленням оцета оба кількох кристалів лимонної кислоти), пити тепле молоко. При попада­нні аміаку на шкіру або в очі ретельно промити уражені участки водою (не менш 15 хвилин). У всіх випадках після надання першої медичної допомоги необхідно звернутися до лікаря.

Якщо Ви почуяли запах аміаку або помітили будь які порушення на аміакопроводі, просимо негайно повідомити про це у найближчу районну, сільську раду, поліцію або адміністрацію аміакопроводу за телефонами:

                                                  0 800 301 600

                                                             (050) 3921 581

                                                        (04873) 42 405

                                                                                                                        Адміністрація