Фото без опису

23 лютого 2023 року Верховна рада ухвалила закон про створення державного реєстру пошкодженого та зруйнованого війною майна та порядок компенсації за нього від держави.

Із травня 2023 року стартувала державна програма «єВідновлення», за якою українці, чиє житло постраждало через бойові дії, можуть отримати кошти на ремонт домівки. Для цього необхідно повідомити про пошкоджене майно в застосунку «Дія» і подати заяву про отримання фінансової допомоги.

Залежно від розрахованої в чек-листі суми компенсації ремонтні роботи, необхідні для відновлення пошкодженого об’єкта нерухомого майна, поділяються на:

ремонт категорії А - розрахована сума компенсації не перевищує 200 тис. гривень;

ремонт категорії Б - розрахована сума компенсації становить:

- від 200 тис. гривень до 350 тис. гривень - для квартир (житлових приміщень) у багатоквартирному будинку (у разі, коли місця загального користування не пошкоджені); або

- від 200 тис. гривень до 500 тис. гривень - для одноквартирних будинків, зокрема відокремлених житлових будинків садибного типу, зблокованих будинків з окремими квартирами, що мають власний вхід з вулиці, котеджів та будинків одноквартирних підвищеної комфортності, будинків садибного типу, дачних та садових.

Наприкінці січня 2024 року у програмі «єВідновлення» стартував новий тип компенсації за зруйноване житло: йдеться про можливість відбудова будинків на своїй земельній ділянці.

Чи діє програма «єВідновлення» на території Дворічанської громади? Чи отримали мешканці нашої громади компенсацію за зруйноване чи пошкоджене майно?

Електронна публічна послуга «єВідновлення» - послуга щодо надання компенсації, яка надається на підставі заяви, поданої до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів проти України, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія, або в інший спосіб, передбачений  Порядком надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги «єВідновлення».

Компенсація надається за умови, що:

  • об’єкт нерухомого майна був пошкоджений після набрання чинності Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. №64 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 р. №2102-IX Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»;
  • об’єкт нерухомого майна розташований на території України, крім територій активних бойових дій, територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, або тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, для яких на дату подання заяви не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації;
  • відомості про право власності на пошкоджений об’єкт внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Безумовно програма «єВідновлення» стосується і території Дворічанської селищної ради Куп’янського району Харківської області. Але на сьогодні відповідно до наказу Мінреінтеграції від 22.12.2022 р №309 «Про затвердження переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованими російською федерацією частина території Дворічанської селищної ради тимчасово окупована, а деокупована частина знаходиться в зоні проведення активних бойових дій. З цих причин заяви про пошкоджене чи знищене майно Реєстром пошкодженого та знищеного майна не опрацьовуються. В громадах території яких не включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані Російською Федерацією проводяться комісійні обстеження, нараховуються та виплачуються відповідні компенсації за винятком громад які включені до вищезазначеного переліку в тому числі і Дворічанська територіальна громада.

На сьогодні пошкодження отримали близько 80 відсотків житлового фонду деокупованої частини громади. З 35 багатоквартирних будинків, які були у Дворічній,  тією чи іншою мірою розбиті всі. Чимало багатоповерхівок відновити неможливо. Яка ситуація на окупованій території нам невідомо.

На сьогодні мешканцям громади житло яких зазнало пошкоджень та руйнувань необхідно подати інформаційне повідомлення відповідно до Порядку подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, постановою Кабінету Міністрів України від 26 березня 2022р. №380.

Інформаційне повідомлення повинне містити такі дані:

1) для фізичних осіб - прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) особи; для юридичних осіб - найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму;

2) для фізичних осіб - реєстраційний номер облікової картки платника податків особи (у разі подання з використанням мобільного додатка Порталу Дія або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті) (у разі подання через Портал Дія), унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності); для юридичних осіб - ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ;

3) контактні дані особи (номер телефону, адреса електронної пошти);

4) відомості про нерухоме майно:

- тип нерухомого майна;

- опис або назва об’єкта нерухомого майна;

- загальна площа нерухомого майна, площа забудови (протяжність - для лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури), кількість поверхів. У разі відсутності точної інформації щодо загальної площі, протяжності нерухомого майна зазначається орієнтовна площа, протяжність;

- адреса (місцезнаходження) нерухомого майна та геопросторові координати (за наявності);

- номер документа, що дає право на виконання підготовчих та будівельних робіт для об’єкта незавершеного будівництва;

- реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (за наявності);

- інформація про те, що нерухоме майно є об’єктом культурної спадщини (у разі потреби);

- інші технічні характеристики нерухомого майна (за наявності);

- форма власності нерухомого майна;

- стан пошкодженого майна (пошкоджено частково, придатне до експлуатації; непридатне до експлуатації; знищено повністю);

5) відомості про кількість осіб, які проживали в нерухомому майні (для житлового фонду);

6) відомості про пошкодження нерухомого майна (дата та орієнтовний час настання події, опис пошкодження, зокрема площа або протяжність пошкодженого нерухомого майна, фото-відео фіксація (за наявності).

Інформація, зазначена у підпункті 4 цього пункту, отримується/підтверджується з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (за наявності).

6. Для подання інформаційного повідомлення фізичній особі (крім її представника) необхідно:

- встановити мобільний додаток Порталу Дія на електронному носії, критерії якого підтримують його використання, або створити особистий електронний кабінет користувача на Порталі Дія та пройти процедуру електронної ідентифікації та автентифікації, зокрема з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, кваліфікованого електронного підпису та/або печатки, а також інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановлювати особу;

- заповнити інформаційне повідомлення, яке формується засобами Порталу Дія.

На сьогодні центри правової допомоги, громадські та волонтерські юридичні організації надають безкоштовну допомогу та консультації з питань впорядкування документів на житлове майно їх оформлення та т. і. Раніше про одну з таких організацій ми надавали інформацію зокрема в газеті «Дворічанський край». Також безкоштовною юридичною консультацією з даних питань можна скористатися за телефоном 0800213103 єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги, безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів.