Фото без опису

З 24 лютого 2022 року, повномасштабна агресія Росії проти України призвела до масових смертей і страждань. Зафіксовано тисячі випадків катувань, нелюдського поводження та сексуального насильства, масштабні руйнування житлових будинків та об'єктів критичної інфраструктури по всій країні, а також величезні економічні збитки.

Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України (або Реєстр збитків для України, RD4U) є системою обліку заяв фізичних, юридичних осіб та держави Україна про відшкодування збитків, втрат та шкоди, заподіяних агресією Російської Федерації проти України. У Реєстрі також зберігатимуться докази, якими будуть обґрунтовані ці вимоги. Завданням Реєстру є приймання та опрацювання заяв і пов'язаних з ними доказів. Це включає в себе категоризацію, класифікацію та систематизацію цих заяв на основі певних критеріїв. Рада Реєстру оцінює заяви та визначає їхню прийнятність. Прийнятні заяви вносяться до Реєстру для подальшого їх розгляду та оцінки.

Реєстр починає свою роботу з однієї критичної категорії – пошкодження або знищення житлового майна. Пошкодження та руйнування житлового майна, спричинені війною, часто призводять до переміщення цивільних осіб, залишаючи людей бездомними та вразливими. Сім’ї втрачають домівки та майно, що призводить до величезних страждань, травм і часто довгострокового переміщення. Пошкодження та руйнування житлового майна також порушує нормальне функціонування суспільства та загострює гуманітарні кризи. Це також може мати довготривалий економічний вплив на громади, перешкоджаючи зусиллям щодо відновлення та розвитку. Очікується, що в цій категорії буде від 300 000 до 600 000 позовів.

Найближчим часом буде розпочато розгляд інших категорій позовів, зокрема позовів від осіб, які найбільше постраждали від війни, а також позовів, пов’язаних із пошкодженням або руйнуванням критичної інфраструктури України.

Позивачі зможуть подавати претензії через «Дію» – багатофункціональний мобільний додаток та веб-портал, розроблений Урядом України для надання громадянам різноманітних послуг електронного урядування.

Порядок подання та розгляду претензій до Реєстру визначається Правилами подання, розгляду та обліку претензій.

Реєстр може реєструвати претензії щодо збитків, збитків або збитків, спричинених:

  • 24 лютого 2022 року або пізніше;
  • на території України в її міжнародно визнаних кордонах, включаючи її територіальні води;
  • міжнародно-протиправними діями Російської Федерації в Україні або проти України.

Претензії розглядатимуться у два етапи. На першому етапі Секретаріатом Реєстру буде проведена перевірка претензій на відповідність формальним і технічним вимогам, а також попередня оцінка прийнятності відповідно до статті 18 Регламенту претензій. На цьому етапі Секретаріат також об’єднає подібні претензії в групи, які будуть розглянуті разом, щоб пришвидшити їх обробку та розгляд.

Після розгляду Секретаріатом претензії будуть розглянуті Радою Реєстру, яка має вищий повноваження щодо внесення претензій до Реєстру. Правління може прийняти рішення про внесення скарги до Реєстру або повернення її для подальшого розгляду. Позивачі будуть повідомлені про рішення колегії через Дію.

Слід пам’ятати, що Реєстр не розглядає претензії по суті, а також не присуджує і не виплачує компенсацію позивачам. Це буде повноваження майбутнього механізму компенсації, який ще належить створити. Цей процес займе деякий час, але Україна та її партнери вже почали над цим працювати.

Більш детальну інформацію про Реєстр збитків для України, RD4U ви зможете отримати на сайті - https://rd4u.coe.int/uk/home