Фото без опису

У Всесвітній день боротьби з інсультом дізнаємося, як споживання солі пов’язане з ризиком інсульту. Попри те, що інсульт вражає мозок, а не серце, він належить до серцево-судинних захворювань, адже виникає через проблеми з кровопостачанням (блокування або розрив кровоносної судини головного мозку).

Усе частіше інсульти трапляються серед молодого, працездатного населення. Чому так відбувається і як запобігти інсульту, пояснює експертка Лариса Міщенко,

завідувачка відділу артеріальної гіпертензії та коморбідної патології Інституту кардіології, клінічної та регенеративної медицини ім. академіка М.Д. Стражеска.

Разом із нею розбираємося, що правда, а що — ні.

Чинник ризику інсульту, на який ми можемо впливати, — це артеріальна гіпертензія.

Правда. Підвищений артеріальний тиск є одним з факторів ризику інсульту, але його можна і треба контролювати.

Зменшення споживання солі — це простий і ефективний спосіб профілактики інсульту.

Правда. ВООЗ рекомендує споживати не більше 1 чайної ложки солі на день (до 5 грамів) для дорослих. Рекомендація ґрунтується на систематичному огляді досліджень ВООЗ, які показали, що зменшення споживання солі допомагає знизити артеріальний тиск, а отже — зменшити ризик інсульту.

Якщо є ризик інсульту, потрібно повністю відмовитись від солі.

Ні. Важливо поступово зменшувати споживання, але повна відмова не потрібна, оскільки організму потрібна невелика кількість натрію. Якщо у вас є серцево-судинні захворювання, поцікавтеся у лікаря, яка щоденна кількість солі оптимальна для вас.

Зниження споживання солі до 5 грамів на добу може дорівнювати дії препарату, який знижує артеріальний тиск .

Правда. Такий ефект доведений у багатьох дослідженнях.

Більшість солі ми додаємо під час приготування їжі.

Ні. 75% солі, яку ми споживаємо, припадає на магазинні продукти та фастфуд, і лише 25% — з сільнички на столі. Тож навіть без додаткового підсолювання ми часто перевищуємо норму.

Люди, які не мають підвищеного тиску, можуть споживати скільки завгодно солі.

Ні. Надлишок солі підвищує ризик гіпертензії навіть у здорових людей. У нормі натрій, з якого складається сіль, підтримує баланс рідини і нормальної роботи всіх органів. Проте, надлишок призводить до підвищення артеріального тиску, навантажує серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, зокрема інсульт, інфаркт та серцевої недостатності.

Крім високого артеріального тиску, факторами ризику інсульту є малорухливий спосіб життя, наявність шкідливих залежностей (куріння і надмірне вживання алкоголю), високий рівень холестерину в крові, ожиріння і діабет. Змінивши свій спосіб життя можна значно знизити ризик інсульту.

Більше порад і інформації про сіль в харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49

Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!

#ЇжМеншеСолі!

За матеріалами ЦГЗ МОЗ України